See on Scoop.itLa Gazzetta Di Lella – News From Italy – Italiaans Nieuws

Het Italiaanse modehuis Gucci heeft in Italië een procedure gewonnen over het gebruik van de naam GUCCI. Alessandro en Guccio Gucci, achterkleinzonen van de oprichter van het modehuis, mogen hun eigen naam niet meer gebruiken voor hun tassen en accessoires.

 

Volgens de media zou de rechter hebben geoordeeld dat Guccio Gucci, die twaalf jaar lang voor het modehuis werkte, maar in 2008 samen met zijn broer Alessandro Gucci het accessoirelabel ToBeG oprichtte, voor verwarring zorgt door zijn eigen naam te gebruiken op de website van het label en voor marketingdoeleinden. Ook zou er door het gebruik van de naam ‘Guccio Gucci’ sprake zijn van een oneerlijke verwijzing naar het luxemerk en misbruik van de reputatie van Gucci.

 

Dat klinkt toch wat onredelijk voor de broertjes Gucci, maar – uitgaande van de juistheid van de berichtgeving – lijkt de uitkomst me juridisch gezien wel juist. De oprichter van het modehuis Gucci heeft zijn naam immers als merk geregistreerd en verkreeg daarmee exclusieve rechten op de naam Gucci voor de desbetreffende producten. Daarnaast wordt de naam Gucci internationaal als bedrijfsnaam gebruikt, waardoor Gucci in verschillende landen, waaronder Italie, handelsnaamrechten heeft.

Door die merkregistraties en dat handelsnaamgebruik is de naam Gucci méér geworden dan alleen de naam van de oprichter van het modehuis. Het werd ook een merkrecht en een handelsnaamrecht. De rechtspersoon Guccio Gucci SpA (en dus niet de oprichter zelf) is de rechthebbende en heeft de exclusieve rechten op de naam Gucci als bedrijfsnaam en als merk voor de desbetreffende producten.

See on www.solv.nl

Advertenties